Bilim ve Gelecek dergisinin 189. sayısı yayımlandı. Derginin 189. sayısı için yayımlanan bültende “Geçtiğimiz aylarda İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen deprem bir kez daha yakıcı bir şekilde olası İstanbul depremine ilişkin sorularımızı ve korkularımızı gün yüzüne çıkardı. Bilim ve Gelecek yayınlandığı ilk sayısından itibaren titizlikle üzerinde durduğu deprem olgusuna ilişkin kapsamlı bir dosya hazırladı. Konuyu sadece yaklaşan İstanbul depremine karşı neler yapılmalı, ne tür tedbirler alınmalı ekseninde ele almayan Bilim ve Gelecek, ülkemizin önde gelen uzmanlarının kaleme aldığı kapsamlı çalışmalar ile karşımızda” ifadesi kullanıldı.
Dergi’den yayımlanan bülten şöyle;
Tarihin önemli doğal afetlerinden biri olan 1755 Lizbon depremi ve ortaya çıkardığı sonuçlar ve tartışmaların irdelendiği dosya ise aydınlanma akımının olgunlaşmaya başladığı bir tarihsel kesitte çok farklı tartışmaların da kapısını aralamış. Lizbon depreminin ardından kendimizi geleneksel-dinsel düşünce ile modern-bilimsel düşüncenin çatışmasının içerisinde bulurken özellikle Leibnitz-Voltaire ve Voltaire-Rousseau arasındaki tartışmaları izleme olanağını da görmüş oluyoruz.
Hayatımızın hemen her alanına girmiş olan bilişim, otomasyon, yapay zekâ teknolojileri üzerine birçok şey söylenirken bu teknolojilerin gelecekte bizi yüz yüze bırakacağı gerçeklik ne olacak? Kafamızı kurcalayan ve yanıtlar aradığımız sorulara İzlem Gözükeleş “Otomasyonlu gelecek ütopik mi distopik mi?” sorusu ile cevaplar veriyor.
Mikrop avcılığına devam
Bilim ve Gelecek, insanlığa önemli katkılarda bulunan, yaptıkları deney, gözlem ve buluşlarla günümüzde dahi daha sağlıklı bir yaşam sürdürmemize hizmet eden isimlerin maceralarına mercek tutuyor. Derginin Kasım sayısında mikroplarla adeta bir ölüm kalım savaşı veren, şarbon, verem ve koleraya karşı mücadele eden bir köy doktoru Robert Koch’un öyküsü yer alıyor. Mikropların en öldürücü düşmanlarımız olduğunu kanıtlayan, mikrop avcılığını bir bilim kolu haline getiren ve milyonlarca insanın hayatını kurtaran Robert Koch’un eşsiz
serüveni Bilim ve Gelecek’te!Mendel evrim teorisine karşı mıydı?
Evrim karşıtı safsataların “tutunduğu” bir argüman olarak Avusturyalı papaz ve doğabilimci Gregor Mendel’in evrim düşüncesine karşı olduğu, ortaya attığı genetik kanunlarının evrim teorisini açmaza soktuğu iddiaları üzerinde yoğunlaştıklarına birçok kez tanık olmuşuzdur. Peki, Mendel’in çalışmaları evrim teorisini olumsuz yönde mi etkilemişti. İbrahim Kaya, hazırladığı “Mendel evrim teorisine karşı mıydı?” makalesiyle merak edilen sorulara yanıt veriyor.
Abaza Mehmet Paşa kaç kez öldü?
Tarihin derinliklerinde yer almış ancak unutulmaya yüz tutmuş birçok ismin romanlara konu olabilecek olaylara tanıklık ettiğini söyleyebiliriz. Hasan Gören’in Bilim ve Gelecek için hazırladığı “Abaza Mehmet Paşa’nın çifte yaşamı” makalesi tam da böylesi serüvenlerin/serüvencilerin yaşamlarına mercek tutuyor. Tarihin çalkantılı dönemleri, sırlarını gelecek kuşaklara bazen olağanüstü kişiliklerin yaşam öyküleriyle iletir. Abaza Mehmet
Paşa’nın Osmanlı’nın kargaşayla dolu 16. ve 17. yüzyıllara damgasını vurmuş Celali isyanları da dahil isyanlar ve Anadolu topraklarında iktidarın kendi gücünü pekiştirmek ve sultanın iktidarını korumak adına mücadeleler içerisindeki yaşamı sıra dışılıklarla ele alınıyor. Bu macera içerisinde en az iki defa öldürülen Abaza Mehmet Paşa daha kaç kez öldürülüp dirilmişti? Bu ve merak edilen birçok konu Bilim ve Gelecek Kasım sayısında…