Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verdiği izinle, define araması için kazı yapılmasının önü açılan ve kazı sonucunda yok edilen Dipsiz Göl adlı doğal mekan, tepkilerin üzerine, yok edilmesine neden olan devlet kuruluşları tarafından doğal sit alanı ilan edilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, Dipsiz Göl’ün doğal sit alanı ilan edileceğini açıkladığı belirtilirken, Taşköprü Yayalası’ndan yer alan ve herhangi bir kaynak veya akarla beslenmediği için devlet destekli define arayışı neticesinde sonsuza dek yok edilmiş olan doğal varlığın kazılmasına izin veren yetkililerin de tepkileri yumuşatmak için görevden alındığı açıklanmıştı.
Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerin de eşlik ettiği kazıda önce suyu tahliye edilen göl alanı iş makineleri ile kazılmış ardından da beş gün boyunca arama yapılmıştı.
“12 bin yıllık bir değer ve ekosistem göz göre göre yok edilmiştir”
Jeoloji Mühendisi ve öğretim üyesi Prof. Dr. Raif Kandemir, define araması sırasında suyu boşaltılan Dipsiz Göl’ün son buzul döneminde oluştuğunu ve en az 12 bin yaşında olduğunu belirtmişti.
Kandemir, “Dünya üzerindeki buzul göller, son buzul çağından kalmadır ve yaşları 18 bin ile 12 bin yıl arasında değişir. Ülkemizde başta Kaçkar Dağları olmak üzere, dağlarımızın yüksek kotlarında buzul göller bulunur. Böyle kıymetli bir oluşuma, kendi kafalarına göre hiçbir uzmana danışmadan nasıl müdahalede bulunuyorlar?
Buzul göller, dünyadaki en temiz sulardır ve küresel ısınmanın konuşulduğu şu günlerde gelecek kuşakların belki de ihtiyaç duyacağı böyle bir kaynak fütursuzca yok edildi. 12 bin yılda oluşan bu gölü nasıl olacak da siz doldurarak eski haline getireceksiniz? 12 bin yıllık bir değer ve ekosistem göz göre göre yok edilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.
“12 bin yıllık veri tabanı yok edildi”
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Doğa Koruma Alanları Uzmanı Doç. Dr. Ertan Düzgüneş de define söylentisiyle gölün boşaltılmasının üzerine şunları dedi: “Dipsiz Göl’ün suyunun boşaltılmasıyla ekosisteme darbe vurulmuştur. 12 bin yıllık veritabanı yok olmuş durumda. Tekrardan buranın suyla doldurulacağı söyleniyor ama doldurulacak su şimdi kullandığımız su.
Gölde yapılan tahribatın yarattığı kayıp çok büyük. Bu talihsiz girişim sonucunda alanın turistik değerini konuşmak bence yanlış. Burada ekosistem tahribatı var ve bu ekosistem geri dönülemez biçimde yok olmuştur. Tekrardan doldurulduğu taktirde 12 bin yıllık belleği geri kazanabilecek miyiz? Kazanamayacağız. Dolayısıyla kendi kendini rehabilite edebilir mi? Bu da onlarca veya yüzlerce yıl sonra görülebilir.”